Orgel(fiets)tocht 19 augustus met Theo Jellema

Op zondagmiddag 19 augustus wordt er een orgel(fiets)tocht georganiseerd, die voert langs drie monumentale Friese dorpskerken met hun historische orgels. Alle instrumenten zijn recentelijk gerestaureerd. Organist is Theo Jellema uit Leeuwarden. Hij speelt werken van onder anderen Johann Sebastian Bach. Johann Ludwig Krebs en Felix Mendelssohn Bartholdy.

De tocht begint om 13.30 uur in Boazum, waar zich een instrument bevindt uit 1791. Het is gemaakt door de orgelbouwer Gottlieb Heineman. Zijn werk werd in 1791 door de orgelbouwer Rudolf Knol voltooid. In 2012 werd het instrument gerestaureerd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden.

Van Boazum voert de tocht naar Dearsum, waar zich een eenklaviers orgel bevindt van de firma Adema uit Leeuwarden. Het werd gebouwd in 1875 en verkeert nog helemaal in originele staat. Jarenlang heeft het gezwegen tot de restauratie van 2016 ervoor zorgde dat het instrument weer kon ademen. Eind december 2016 werd het overgedragen aan de kerkelijke gemeente. Ook voor deze restauratie is de firma Bakker en Timmenga verantwoordelijk.

De tocht eindigt met koffie/thee en koek in Raerd, waar een Hillebrand/van Dam-orgel staat uit 1816. Dit instrument werd eveneens in 2012 na een restauratie opgeleverd, in dit geval door de firma Reil uit Heerde.
Deelnamekosten bedragen 10 euro p.p.


Heineman/Knol 1791, Boazum


Gebr. Adema 1875, Dearsum


Hillebrand/van Dam 1816, Raerd

 Laurentiuskerk: Tsjerkepaad 2018

Ook deze zomer is de Laurentiuskerk van Raerd opengesteld voor bezoekers. Het gaat om alle zaterdagmiddagen van juli en augustus en de eerste twee van september, telkens van 13.30-17.00 uur. Tijdens de openstelling is in de kerk een expositie te zien van het werk van de Tsjerkwerter kunstenaar Anne de Vries.

Anne (Oane) de Vries is in 1946 geboren in Oranjewoud en woont sinds 1976 in Tjerkwerd. Tot een aantal jaren geleden was hij docent in het hoger onderwijs. Naast deze baan maakte hij kalligrafisch werk, pentekeningen, (zand)collages en foto’s.
Sinds 2009 bewerkt hij oude houten panelen, zoals kastplanken, vloerdelen en deuren. Deze zijn vroeger in grijze, groene, rode of andere kleuren geverfd. De bovenliggende kleur bedekt de oudere lagen. Door te krassen komt de ‘verfgeschiedenis’ aan het licht, soms teruggaand tot meer dan 135 jaar geleden. De panelen worden bewerkt door het al genoemde krassen, maar ook door kerven, boren, krabben en schuren. Daarnaast schildert De Vries vlakken op zijn werk en lijmt hij er andere materialen op. Niet voor niets spreken we van ‘gemengde techniek. Hier en daar zijn figuratieve elementen herkenbaar, zoals landschappen, gebouwen en dieren.
De werken hebben geen titel, een titel beperkt namelijk de mogelijke betekenissen. Anne de Vries laat de invulling daarvan liever over aan de verbeeldingskracht van de kijker.