Concert Lena Ingels (sopraan) en Roelof van Luit (orgel)

Op zaterdagavond 5 augustus vindt er in de Laurentiuskerk te Raerd een bijzonder concert plaats. Bijzonder, vanwege het internationale tintje: het concert wordt gegeven door de organist Roelof van Luit uit Wijckel en de uit Stockholm afkomstige sopraan Lena Ingels.

Het concert vloeit voort uit een toevallige ontmoeting tussen beide musici. De sopraan Lena Ingels vierde in de zomer van 2016 een korte vakantie in Wijckel en in de kerk aldaar ontdekten organist en sopraan van elkaar dat ze musicus waren. Lena Ingels zong ruim 10 jaar in het koor van de beroemde Zweedse dirigent Eric Ericsson en ze heeft ook een prachtige solo-cd op haar naam staan. In Raerd zal ze – naast werken van Bach en Händel – ook een aantal Zweedse composities zingen, o.a. een fraaie bewerking van het ‘Onze Vader’.

Roelof van Luit is organist van de Grutte Tsjerke in Sloten. Hij studeerde orgel bij Jan Jongepier en klavecimbel bij Henk Dekker aan het (voormalig) Stedelijk Conservatorium in Leeuwarden. Na zijn studie volgde hij verschillende masterclasses. Onder andere aan de Süddeutsche Orgelakademie in Ochsenhausen volgde hij in 1997 lessen bij Harald Vogel en Wolfgang Zerer en in 1999 bij Robert Hill en Michael Radulescu rond de beroemde barokorgels van o.a. Weingarten, Weißenau en Ottobeuren. Daarnaast studeerde hij van 2001 – 2005 Duits. In 2013 verhuisde hij van Zuidhorn – waar hij bijna 25 jaar het van Vulpen-orgel in ‘de Rank’ bespeelde – naar Wijckel in het mooie Gaasterland en is dus sindsdien organist in Sloten.

Het concert wordt gegeven op het enige jaren geleden gerestaureerde Hillebrandorgel uit 1816. Behalve dit orgel bespeelt Roelof van Luit ook zijn eigen kistorgel, dat werd gebouwd door Broer de Witte uit Leeuwarden.
Het concert begint om 20.00 uur en zal ruim een uur duren. De toegangsprijs is 10 euro.Tsjerkepaad 2017: expositie schilderijen Ulke Siesling

In de Laurentiuskerk zullen gedurende de zomermaanden schilderijen te zien zijn van de Raerder schilder Ulke Siesling (*1948). Hij schildert voornamelijk landschappen, maar ook stillevens en watervogels hebben zijn interesse.

Ulke maakte al vroeg kennis met de schilderkunst, doordat schilderen ook de hobby van zijn vader was. Als kind kon hij de verleiding niet weerstaan om naar diens voorbeeld het potlood en de kwast ter hand te nemen. Op school was tekenen een van zijn favoriete vakken.
Nadat het schilderen een aantal jaren op de achtergrond was geraakt, pakte Ulke begin jaren zeventig na zijn verhuizing naar Raerd de draad weer wat op, al eisten zijn gezin en zijn werk als metselaar en tegelzetter natuurlijk de meeste tijd op.

Na zijn pensionering veranderde dat. De in Raerd wonende kunstschilder Otto Dorenbos had een schildersklas en daarbij sloot Ulke zich aan. Hij schildert het liefst met olieverf, vooral vanwege de mogelijkheid om op subtiele wijze de kleuren te mengen. Zijn schilderijen brengt hij aan op doek en op paneel, waarvan de laatste zijn voorkeur heeft vanwege het gladde oppervlak. Zijn landschappen schildert Ulke niet direct in de natuur: het liefst werkt hij van foto’s, in zijn eigen atelier op de eerste verdieping van zijn huis aan de Sélânswei.

Het in de Laurentiuskerk tentoongestelde werk is te koop. De expositie is elke zaterdagmiddag in juli en augustus en op 2 en 9 september geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Naast de kunstwerken is natuurlijk ook de kerk met zijn fraaie rococo-interieur de moeite van het bezichtigen waard.