Winterprogramma Focus 2019-2020

Deze pagina wordt binnenkort geactualiseerd

Seizoen 2018—2019

Thema: Reizen

Met:

  • Liesbet Geijlvoet over haar pelgrimage naar het Keltische eiland Lindisfarne
  • Henk Kloosterhuis en Elma van Lier over Tibet aan de hand van foto’s en ervaringen
  • Carla da Silva over gevaarlijke bijbelse vrouwen
  • Frits de Lange over het leven als pelgrimage
  • Vijf keer een film van betekenis: The straight Story, Ida, Incendies, Uncle Boonmee en Wild.

De films zijn te zien in het Lokaal te Reduzum (de oprit rechts van de kerk, aan de rechterhand). Tijd: 19.30 uur. Toegang en koffie/thee gratis.

De lezingen worden gehouden in het dorpshuis van Raerd. Tijd: 20.00—22.00 uur. Toegang en koffie/thee gratis, behalve bij de Laurentiuslezing (zie bij 18 maart).

Woensdagavond 26 september (Reduzum)
Film van betekenis
Wilt u weten welke, stuur dan een mail naar laurentiuskerk@planet.nl

Maandagavond 15 oktober (Raerd)
Lezing: Pelgrimage naar Lindisfarne. Liesbet Geijlvoet over haar (kleine) pelgrimage
“Wie een missie heeft, wil iets brengen. Maar een pelgrim heeft alleen zichzelf om te geven”, zei mevrouw Tutu onlangs op het symposium van het 70-jarig bestaan van de Wereldraad van Kerken. Pelgrimeren is op weg gaan met alleen jezelf als belangrijkste bagage. En de weg die je gaat, is het doel. Je begint bij vandaag en hoe lang of kort je reis ook is, ergens kom je op een andere plek en tijd aan: de weg die je gaat, maakt dat jij en jouw visie op jezelf en de wereld verandert. Hoe veel of weinig? Dat weet je niet van tevoren. Dat is het aardige van pelgrimeren.
Liesbet Geijlvoet is voorganger van de protestantse gemeenten van Reduzum en Raerd.

Woensdagavond 1 november (Reduzum)
Film van betekenis
Wilt u weten welke, stuur dan een mail naar laurentiuskerk@planet.nl

Maandagavond 26 november (Raerd)
Lezing: Op reis door Tibet.
Op reis gaan naar dichtbije of verre oorden. We kunnen ook op reis gaan in ons zelf of we combineren die twee. Het laatste deden Henk Kloosterhuis en Elma van Lier. Ze reden afgelopen voorjaar zes weken door Tibet. Daarbij bezochten ze veel kloosters, pelgrimeerden rondom de heilige berg Mount Kailash en kwamen met veel ervaringen en inzichten weer terug op zeeniveau. Ondersteund door foto’s delen ze hun ervaringen graag met ons.
Henk Kloosterhuis is professioneel (reis)fotograaf. Samen met zijn partner en schrijfster Elma van Lier maakte hij meerdere (foto)boeken, o.a. de Dominicus Reisgids Mongolië. Elma laat zich inspireren door de boeddhistische filosofie.

Woensdagavond 9 januari (Reduzum)
Film van betekenis
Wilt u weten welke, stuur dan een mail naar laurentiuskerk@planet.nl

Maandagavond 4 februari (Raerd)
Lezing: Reis langs gevaarlijke bijbelse vrouwen in de schilderkunst
De oudtestamentische dames waren niet altijd zulke lieverdjes. Rebekka manipuleert erop los, Salomé danste voor niets minder dan het hoofd van Johannes, Judith en Jaël verslaan de vijand door list en bedrog om hun volk te redden. Wat is hun verhaal? Wat is een gevaarlijke vrouw eigenlijk is, in welk opzicht, hoe en voor wie?
Waarom zijn ze zo geliefd in de beeldende kunst?
Carla da Silva leidt ons langs de “moedige vrouwen” in de bijbel (OT) en leert ons kijken wat hun kracht is. Daarna gaat ze nader in op het verhaal van Judith. We zien hoe elke tijd haar op een eigen manier portretteert en wat dat zegt over die periode in de kunstgeschiedenis.
Carla da Silva studeerde af in de Joods-Amerikaanse literatuur en danste jarenlang bij het Caractère  ensemble  Aidjamal.

Woensdagavond 6 maart (Reduzum)
Film van betekenis
Wilt u weten welke, stuur dan een mail naar laurentiuskerk@planet.nl

Maandagavond 18 maart  (Raerd)
Laurentiuslezing ‘Heilige onrust’
door Frits de Lange, hoogleraar ethiek en vrijzinnig theoloog.
Oude geloofszekerheden verdampen; veel mensen kunnen weinig meer met de traditionele geloofsleer. Maar de behoefte aan spirituele verdieping en geloofsvernieuwing leeft enorm.  De Lange zoekt naar nieuwe wegen en gaat daarvoor te rade bij de moderne pelgrim, die tegenwoordig massaal naar Santiago de Compostella trekt. Voor de pelgrim 2.0 telt niet de kerkelijke leer, maar de spirituele en fysieke ervaring van de reis zelf. Hij voelt zich door iets of iemand (is dat ‘God’?) geroepen om op pad te gaan. Volgens De Lange is de kern van ‘geloven’: opstaan, in beweging komen, de ene voet voor de andere zetten.
Plaats: Laurentiuskerk van Raerd. Tijd: 20.00 uur.
Toegang gratis voor de inwoners van Dearsum, Reduzum/Idaerd/Friens/Raerd/Poppenwier en Jirnsumer leden van de Prot. Gem. Ingwert. Overige bezoekers € 6 (incl. koffie en thee).

Woensdagavond 15 mei (Reduzum)
Film van betekenis
Wilt u weten welke, stuur dan een mail naar laurentiuskerk@planet.nl