Koffie-orgelconcert Christiaan de Vries op 29 mei 2025

Op donderdagmiddag 29 mei (Hemelvaartsdag) zal Christiaan de Vries, organist te Zuidlaren, om 15.30 uur een koffieconcert verzorgen op het Hillebrand/van Dam-orgel in de Laurentiuskerk. Op het programma staan onder andere werken van Johann Sebastian Bach, Hans Friedrich Micheelsen en Guy Bovet.

Christiaan de Vries (1980) begon in 1994 met orgellessen bij Klaas Tjitte de Jong en Theo Jellema. De opleiding Docerend Musicus volgde hij aan het Noord Nederlands Conservatorium (1999-2004). Piano en continuo waren er zijn bijvakken. Hij volgde masterclasses bij Michel Bouvard en Wolfgang Zerer. Aan het Rotterdams Conservatorium (2004-2006) begeleidde Ben van Oosten hem naar het diploma Uitvoerend Musicus. Ook volgde hij het vak kerkmuziek aan dit conservatorium.

Tevens volgde hij Masterclasses bij Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi. Christiaan was sinds 2010 aangesteld als vaste bespeler van het monumentale Bätz-Witte orgel in de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam. Sinds 1 januari 2016 was hij mede ook als titulair organist en artistiek leider verbonden aan de Ronde Lutherse Kerk van Amsterdam met haar prachtige Bätz orgel. 

Sinds kort is hij met zijn vrouw verhuisd naar het mooie Zuidlaren en is aldaar als organist verbonden aan de Dorpskerk. Hij geeft concerten in het binnen- en buitenland.

De toegangsprijs van het concert is 8 euro. Daar is de koffie/thee na afloop bij inbegrepen.

‘Binnenwereld’, poëzie en schilderijen in Raerd: Wytske Wassenaar-Venema

Tijdens de openstelling in het kader van Tsjerkepaad zijn deze zomer in de Laurentiuskerk van Raerd schilderijen te zien en gedichten te lezen van Wytske Wassenaar-Venema (*1966 Burgum). Sinds enige jaren woont ze met haar man in Raerd. 

Wytske groeide op in Burgum en bezocht de middelbare school in Drachten. Daarna volgde ze de lerarenopleiding biologie en gezondheidskunde in Groningen. Ze heeft daarin les gegeven, onder andere aan allochtonen in Harlingen en op de ROC’s in Dokkum en Leeuwarden. De meeste tijd werd echter in beslag genomen door het werk op het melkveebedrijf in Hallum, dat ze samen met haar man runde. Nadat ze het bedrijf verkocht hadden vestigden ze zich in een woonboerderij in Raerd, die de afgelopen jaren een flinke verbouwing heeft ondergaan.

Wytske heeft haar hele leven al getekend. Om haar grenzen te verleggen heeft ze de kwast opgepakt en schilderlessen gevolgd bij Arthouse, door Bianca de Gier. Een poos later meldde ze zich aan voor de pilotgroep van de Foudgumse School. Daar heeft ze zich drie jaar in het schildersvak bekwaamd. Wytske schildert vooral figuratief in een impressionistische stijl. In haar kleurgebruik heeft ze een duidelijke voorkeur voor herfsttinten. Ze schildert voornamelijk portretten, waarvoor foto’s – zoals die van Ed van der Elsken – de inspiratie leveren. Van haar modellen probeert ze vooral het innerlijk, de binnenwereld te laten zien. Daardoor krijgen haar werken iets contemplatiefs: als toeschouwer vraag je je af wat er in de afgebeelde figuren omgaat.

De poëzie van Wytske is geschreven in het Fries, haar ‘memmetaal’. Ze probeert zich op dit gebied verder te ontwikkelen bij een dichtclub onder de bezielende leiding van Elmar Kuiper. Haar inspiratie vindt ze in verschillende onderwerpen: als ze ergens door geraakt wordt, kan dat het begin zijn van een nieuw gedicht. 

De expositie in de Laurentiuskerk van Raerd is tijdens Tsjerkepaad te zien van 5 juli t/m 6 september op de zaterdagmiddagen van 13.30 – 17.00 uur.

Frij as in fûgel: Expositie schilderijen Ulke Brechtus Wiersma

In de Nicolaaskerk van Dearsum zal deze zomer een expositie te zien zijn van schilderijen van Ulke Brechtus Wiersma uit Tjerkwerd.

Ulke Wiersma (*1940 Koudum) is als leraar werkzaam geweest bij het speciaal onderwijs in Sneek. Na zijn pensioen in 2000 kon hij zich meer op de schilderkunst gaan richten. Ooit haalde hij een Akte LO Tekenen en ook op andere creatieve terreinen heeft hij zich met regelmaat verdienstelijk gemaakt. In de schilderkunst bekwaamde hij zich verder bij o.a. Parnas in Leeuwarden. 

Zijn vroegere werk wordt gekenmerkt door een grote stilering: strakke lijnen en egale vlakken. In de loop van de tijd werd zijn toets losser. Ook begon hij naast verf ook andere materialen te verwerken zoals gesso en karton. Zijn werk is in te delen naar periode: gedurende een bepaalde tijd richt Wiersma zich op een thema om dat op een gegeven moment ook weer achter zich te laten en op een heel ander onderwerp te focussen. 

De schilderijen die komende zomer in de Nicolaaskerk te zien zijn, hebben vogels als onderwerp. De doeken hebben een bijzonder formaat: ze zijn smal en verticaal. De vogels zijn telkens op een object geplaatst: tegen of in een boomstam, op een meerpaal, een hek etc. 

Bij het schilderen heeft Wiersma zich laten inspireren door wat hij zelf als het spirituele karakter van de vogels beschouwt. “Ze hebben in de  spirituele wereld een speciale plaats ingenomen. Ze worden beschouwd als boodschappers van de hemel. Ze zijn symbolen van vrijheid en transcendentie. Ze stijgen uit boven de dagelijkse realiteit, zodat we een hogere werkelijkheid – iets van het grote mysterie – ervaren.”

De schilderijen nodigen de beschouwer uit om stil te worden en in een meditatieve stemming te komen. Korte teksten bij de schilderijen kunnen daarbij ook tot inspiratie dienen. 

Het werk is te zien tijdens Tsjerkepaad op de zaterdagmiddagen van 5 juli t/m 30 augustus in de Nicolaaskerk van Dearsum van 13.30-17.00 uur.