Tsjerkepaad 2023: expositie schilderijen Tiny Zijlstra

Komende zomer exposeert in de Laurentiuskerk van Raerd tijdens de Tsjerkepaad-openstelling schilderes Tiny Zijlstra uit Raerd. Ze is de overbuurvrouw van de kerk, dus we blijven dit jaar dicht bij huis. 

Sinds 2004 is Tiny zich op het schilderen gaan toeleggen. Door deelname aan een kunstweek werd ze zich van haar talent bewust en besloot ze dat verder te gaan ontwikkelen. De eerste stap was een vierjarige opleiding aan de Vrije Academie ’t Pad in Opheusden, niet ver van haar woonplaats Nijmegen. Dat kreeg een vervolg aan ‘De Foudgumse School’ in Dokkum, waar ze wekelijks naartoe reed om een dag schilderlessen te volgen. Toen ze ruim vijf jaar geleden met haar vriendin Ellen naar Raerd verhuisde, vond ze voor het eerst echt de vrijheid om zich helemaal aan het schilderen te wijden. 

Tiny werkt de laatste jaren uitsluitend met olieverf op linnen. Ze schildert laag over laag in transparante kleuren haar eigen sferische beelden. Zelf noemt ze haar werk niet realistisch of abstract maar figuratief. Wie op haar website www.kunst.tinyzijlstra.nl haar schilderijen bekijkt, kan in het werk van de betreffende periode al gauw een rode draad ontdekken. Zo maakte ze in 2015 verschillende portretten waarbij ze het voor de beschouwer mogelijk maakt om zich in te leven in de psychische gesteldheid van haar modellen. Een warme okerkleur is in deze tijd dominant. In de jaren daarna zien we een langzame verschuiving naar koelere aardekleuren en krijgt het landschap een prominente rol in haar werk. 

Dat laatste heeft geleid tot het thema, waar we de in de kerk geëxposeerde werken toe kunnen rekenen: ‘Riet’. Het fotoboek bij de expositie kreeg de titel: ‘ Als het riet stilstaat….’
Soms een enkele kwetsbare stengel, dan een rietkraag langs de oever van een vaart. Of de fiere wachters, geïsoleerd en buigend naar elkaar. De schilderijen geven vooral de winterse sfeer van het Friese landschap weer. Als beschouwer ruik je de vochtige herfst en voel je de snijdend koude wind die over de weilanden jaagt. 

De expositie wordt geopend op 1 juli en loopt tot en met 2 september. De kerk is in die periode elke zaterdagmiddag open van 13.30 – 17.00 uur.